Krudttårnet - Historien bag Frederikshavns vartegn

Profilbillede
dato

Mellem Frederikshavn Kirke og havnen ligger byens vartegn. Siden 1690 har Frederikshavn Krudttårn, prydet havnen og vidnet om en tid fyldt med krudt, kugler og krige i norden. 

Krudttårnet er nemlig den sidste resterende del af Fladstrand Fæstning, der blev bygget for at beskytte ankerpladsen ved det gamle fiskerleje man i dag kender som Frederikshavn. 


Foto: Arkiv.dk / Krudttårnet 1970

Efter den skånske krig i 1676-1679 byggede man krudttårnet, som oprindeligt lå 270 m længere øst på. Men pga. udvidelser på havnen så man sig dog nødsaget til, at flytte det 4.500 tons tunge tårn. 

Det skete i 1975 hvor tårnet, i ét stykke, ved hjælp af betonringe og donkrafte blev skubbet og trukket til der man kan se den i dag. En aktion der tog i alt 13 måneder. 


Foto: Arkiv.dk / Krudttårnet 1975

I løbet af disse måneder måtte en vandreblok graves fri. Stenen kendes i dag under navnet Dynen og befinder sig i dag foran Frederikshavn Banegård.


Foto: Arkiv.dk / Dynen foran Frederikshavn Banegård

Udover at udgøre Frederikshavns vartegn, huser Krudttårnet i dag et museum fyldt med militærhistoriske udstillinger og historier om Fladstrand.

Krudttårnet var under den Store Nordiske Krig i 1709-1720 nemlig støttepunkt for den danske flåde, hvorfor tårnet i dag huser udstillinger om flådens historie. 

Kilde: Arkiv.dk