Vendsyssels børnefamilier er brændt varme på bålmad

Kilde: Epicent.dk
Profilbillede
Karoline Andersen

Interessen for madlavning over bål er vokset eksplosivt i Vendsyssel under corona. XL-BYG Elling Tømmerhandel har aldrig oplevet noget lignende.

"Det var helt vildt sidste år. Vi solgte alt og kunne ikke skaffe mere," lyder det fra Søren Jensen, der er sælger i XL-BYG i Elling med ansvar for blandt andet bål- og grilludstyr.

 XL BYG Elling Tømmerhandel er kendt over hele Vendsyssel for deres udstyr og viden indenfor grill, og selvom sidste år også var en travl grillsæson, så blev det bålgrejet, der blev årets højdespringer af de to.

"Børnefamilierne og bedsteforældrene forelskede sig i bålmaden. Fra skumfiduser og snobrød til pandekager og gryderetter. Med forsamlingsforbuddet og smitterisikoen indendørs, fik folk øjnene op for bålhyggen og en sikker måde at være sammen på," tilføjer Søren Jensen, der selv laver alt sin mad udendørs.

Ifølge Friluftsrådet har 34 procent af danskere været mere ude i naturen det seneste år end før. Mads Duzenius Christensen, der er ekspert i forbrugertrends ved Envision, kalder udviklingen markant.

"For få år siden var udekokkerering begrænset til uge 16-36. I dag er mange i gang hele året og eksperimenterer lystigt. Fx med mad over bål. Og corona-nedlukningen, hvor danskerne er blevet storforbrugere af naturen, har blot styrket tendensen," siger han.

Leger du også med tanken om at lave middagsmad over bål til hele familien, er det ifølge Søren Jensen langt fra nødvendigt at købe dig fattig i grej. Udstyrseksperten fra XL-BYG har disse fire gode råd:

Tænd op efter menuen
Skal du lave kakao eller en hurtig suppe, kan du nøjes med et kogebål, der laves af alle slags brænde i små stykker, så det er nemmere at justere varmen ved at fyre mere eller mindre. Skal du grille eller lave en ovnret, er et glødebål bedst. Det giver en høj, jævn og vedvarende varme. Tænd op 1-2 timer inden, du skal bruge bålet. Når de fleste kævler er godt brændte, spreder du bålet ud, så der kun er gløder tilbage. Her er det bedst med hårde træsorter som bøg, eg og ask. Alternativt kan du også blande lidt grillkul i bålet, når kævlerne er brændt ned.

Styr på varmen
Det kan være udfordrende at styre varmen over et bål med det resultat, at maden brænder på eller går af kog, inden den er færdig. Derfor bør du bruge et bålstativ med en rist i en lang kæde, der let kan hæves og sænkes. Husk at tage gryden af risten, inden du løsner kæden.

Børnenes favorit
Hvis du vil lokke børnene væk fra skærmen og ud til bålhyggen, skal du skrue ned for ambitionerne og gå efter sikre hits som varm kakao, popcorn, pandekager – og så selvfølgelig snobrød. Det kræver en gryde, en bålrist, et popcornsnet, en pandekagepande med langt håndtag og snobrødspinde.

Start beskedent
Du kan roligt vente med at investere i deluxe grejet, til du ved, om bållivet er noget for dig. De billige modeller kan som udgangspunkt det samme som de dyre mærker. Det vigtigste er, at du går efter rigtigt båludstyr og fx ikke bruger almindelige pander og gryder med kort håndtag, som bliver varmet op af ilden og skal betjenes tæt på røgen.

Mød redaktionen
Profilbillede
Linnéa Funk lf@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Søren Martin Mørch smm@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Linea Topp Jakobsen lj@heymate.dk
Profilbillede
Michael Juul Sørensen mj@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Julie Lundblad jl@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Stine Juul Christensen sjc@vores-mediehus.dk
Flere artikler