Nu kan nysgerrige børn i Frederikshavn gå til videnskab 

I Frederikshavn er det i ugerne 43-49 muligt at gå til kemi gennem Videnskabsklubben. (Foto: Lars Svankjær)
dato

Til efteråret starter et gratis fritidstilbud for børn i 4.-5. klasse i Frederikshavn: Gennem Videnskabsklubben bliver børnene miniforskere og får lov at udfolde deres nysgerrighed. Tilmeldingen åbner 20. august kl. 10. 

Stiller dit barn også mange spørgsmål? Bliver du dagligt bombarderet med den ene undren efter den anden, som du ikke kan svare på? Googler du i ren desperation “Hvor mange ben har en bænkebider?” eller “Hvor kommer farverne i verden fra?” 

Fortvivl ej! Til efteråret bliver det muligt for nysgerrige børn i Frederikshavn at “gå til videnskab” i fritiden, og her bliver der rig lejlighed til at fyre op for nysgerrigheden og give de udmattede forældre en kort pause. 

Tilmeldingen åbner søndag 20. august kl. 10 på Videnskabsklubbens hjemmeside. 

Børn i 4.-5. klasse skal lære om kemi 

Hver onsdag fra kl. 16.00-17.30 i ugerne 43 til 49 bliver dørene til HTX Frederikshavn (EUC Nord) åbnet for børn i 4.-5. klasse, som har lyst til at lege med naturvidenskabelige forsøg, aktiviteter og eksperimenter. 

Det overordnede emne er kemi, og “miniforskerne” skal i løbet af de 7 uger lære at forstå, hvordan hele deres verden og alt omkring dem er bygget op af kemi. 

Børnene skal blandt andet spille spillet ”Det periodiske system”, dissekere en ble og blande væsker. Der skal opstilles hypoteser, laves eksperimenter og samles data, og alt skal naturligvis dokumenteres i en laboratoriejournal, som de får med sig hjem. 

Frivillige gymnasieelever underviser børn 

Det er frivillige gymnasieelever, der underviser i Videnskabsklubben - og det er der en helt særlig grund til, fortæller Videnskabsklubbens direktør: 

De unge kan tale til børnene på en helt anden måde, end vi voksne kan, og de bliver lynhurtigt en slags opnåelige rollemodeller for dem. Gymnasieeleverne er selv naturvidenskabeligt interesserede, og de gør det for at give deres egen passion videre, ikke for at tjene penge eller fordi de skal. Det skaber et helt særligt rum, hvor fællesskabet og nysgerrigheden bare stortrives, siger Rikke Schmidt Kjærgaard, som selv er tidligere forsker og blandt andet har en ph.d. i forskningskommunikation. 

Videnskabsklubben er et nationalt initiativ og findes i mange steder i Danmark, men det er første gang, at tilbuddet kommer til Frederikshavn. 

Fakta: 

Videnskabsklubben er en NGO (non profit), og tilbuddet er gratis, takket være økonomisk støtte fra blandt andet Novo Nordisk Fonden. I 2022 fik Videnskabsklubben overrakt Amalienborgprisen og Amalienborgmedaljen fra Kongehuset for sit arbejde med at udbrede naturvidenskab blandt børn og unge. 

I 2023 får knap 1.000 børn i 40 byer mulighed for at gå til videnskab i fritiden gennem Videnskabsklubben – emnerne spænder bredt fra materialefysik, kemi, biodiversitet og mikrobiologi til primater og geometri & algoritmer. Ca. 320 frivillige gymnasieelever varetager undervisningen. 

Kilde: Videnskabsklubben
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.