Krudttårnet - 4.500 tons frederikshavnsk historie

Profilbillede
dato

I 1600-tallet, længe inden Frederikshavn blev til den by, vi kender i dag, blev byens 4.500 tons tunge krudttårn opført. Som navnet antyder, blev tårnet brugt til at opbevare krudt og affyre kanoner, blandt andet under Den Store Nordiske Krig, og i dag har den sit daglige virke som museum. Den står dog ikke på samme plads som den gjorde i 1600-tallet, for selvom det mest af alt kan lyde som en vittighed, blev samtlige 4.500 tons flyttet 270 meter i 1974. Dét tog intet mindre end 13 måneder - og mon ikke, Krudttårnet nu har fundet sin endelig plads i Frederikshavn?

Pas på, der kommer krudt!

Frederikshavn er hele Danmarks havneby, og har været det lige siden 1500-1600-tallet. Det skyldes ikke kun den charmerende vendelbo-dialekt, og den gæve nordjyske mildhed - men byen giver, med dens beliggenhed ved kysten, direkte adgang til et af verdens vigtigste og mest trafikerede farvande.

Grundet den centrale beliggenhed på toppen af Danmark, spillede Frederikshavn en helt central rolle i Den Store Nordiske Krig. Frederikshavn var base for krigsskibe, der blandt andet konvojerede handelsskibe mellem Danmark og Norge.  

Det var samtidig under krigen, at krudttårnet fik sin centrale rolle, hvor den blev brugt som opbevaring af krudt og som platform for kanoner. Her brugte Peder ‘Tordenskjold’ Wessel tårnet som fast base.  

Tårnet blev senere brugt i Kanonbådskrigen mod England i starten af 1800-tallet. Her blev den brugt til at beskytte danske handelsskibe og som base for kanobåde.

Den 13-måneder lange flytning  

i 1974 besluttede man sig for at flytte det 4.500 tons tunge krudttårn, for at gøre plads til en ny dok. Krudttårnet, der også dengang var kendt som Frederikshavns vartegn, stod altså i vejen for udvidelsen af værftet, og derfor gik man i gang med at flytte tårnet 270 meter.

Flytningen var selvsagt et kæmpe projekt, og der var ikke nogen der vidste, hvordan det ville komme til at gå. For sjovt nok havde ingen erfaring med at flytte et 4.500 tons tungt tårn i ét stykke.  

Flytningen af Krudttårnet blev igangsat, og allerede efter kort tid løb man ind i vanskeligheder. Der løb vand ind i den nye dok, som var i gang med at blive bygget, og det ville muligvis medføre varige skader på Krudttårnets fundament. Det endte med, at tårnet satte sig, og man måtte derfor starte forfra med at grave soklen. 

Efter 13 måneder kunne alle ånde lettet op, og krudttårnet stod nu på sin nye plads - uskadt og i ét stykke.  

En del af Nordjyllands Kystmuseum

I dag er Krudttårnet en del af Nordjyllands Kystmuseum - og er stadig fuld af krudt og kugler. Ved et besøg kan du nemlig opleve en udstilling om Frederikshavn havn, og man kan se kanonerne i toppen af tårnet. Helt sikkert en oplevelse værd for dig, som ønsker at blive endnu klogere på Frederikshavns historie, og dens virke som havneby.



Kilde: arkiv.dk