Frederikshavn Værft - Fra fiskerleje til storhavn

Kilde: arkiv.dk
Profilbillede
Ninna Jalog nj@vores-mediehus.dk

Kattegat og Skagerraks placering har i mange henseender præget vores nordjyske havne, fordi mindre og større skibe har brugte havnene til handel. Frederikshavn startede som fiskerlejet Fladstrand og blev hyppigt brugt, fordi den var en vigtig del af de mange handelsruter, som gik gennem Kattegat og spillede også en stor rolle i De Skandinaviske Krige. 

Krudttårnet er i dag den sidste del af Fladstrands citadel, som i flere år fungerede som byens og handelens beskyttelse. Fladstrand startede udviklingen til det Frederikshavn, som vi kender i dag i slutningen af 1700, fordi man liberaliserede handelen og fik kapitalen til at bygge en rigtig havn.


Frederikshavns værft og flydedok 1890 - 1910

Starten på en ny æra
Det blev dog først til en storhavn i slutningen af 1800-tallet, hvor man finansierede en af Danmarks største havnebyggerier. Det var skibsbygger H. V. Buhl., som i 1870 grundlagde Frederikshavn Værft, som i dag kaldes Frederikshavn Maritime Erhvervspark.  

Man begyndte i starten af 1900-tallet at bygge større skibe af stål på værftet, hvilket betød større produktion, og derfor også en udvidelse og opførelse af nye bygninger på værftsområdet. I 1960’erne byggede man havnens anden flydedok. Det blev overtaget af J. Lauritzen Holding i 1981 og skiftede navn til det kendte Danyard A/S.

Danyard værftet lukkede dog i udgangen af 1999 og blev overtaget af Frederikshavn Maritime Erhvervspark, som stadigvæk i dag bestyrer bygninger og øvrige faciliteter på de tidligere værftsområder. Kun et af de store værfter står tilbage i dag, fordi skibsproduktion nu er spredt over hele landet. 


Foto: Frederikshavns havn 1995

Værftets rolle
Frederikshavn værft har haft en betydelig rolle for udviklingen af byen, idet det tidligere har givet byen mange arbejdspladser. Næsten 10% af Frederikshavns befolkning arbejdede i 1960-70 på værftet. Det er derfor svært at sige om byens fremtid nu står helt skarpt, fordi især byens økonomi har været et resultat af havneindustrien. 

Frederikshavn Maritime Erhvervspark huser dog stadig kontor-, produktion- og lagerlokaler på det tidligere værftsområde, som udlejes til iværksættere, enkeltmandsfirmaer og mindre virksomheder. Dette skaber mange muligheder i byen og repræsenterer fortsat den metalindustri, som har været en afgørende industri i mange nordjyske byer. 

Mød redaktionen
Profilbillede
Søren Martin Mørch smm@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Ninna Jalog nj@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Michael Juul Sørensen mj@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Julie Lundblad jl@vores-mediehus.dk
Flere artikler