Frederikshavn Havkajakklub

Profilbillede
Astrid Bruun

Frederikshavn Havkajakklub er forholdsvist nystartet og blev stiftet den 18. februar 2020. FHK blev stiftet af 12 kajakroere, der har roet sammen igennem nogle år. De fleste er meget erfarne kajakroere og nogle har fungeret som instruktører i flere år.

FHK har til huse på Marinaen i Frederikshavn (tidl. Søsportshavnen) i den sydlige del af Frederikshavn. FHK er blevet en synlig del af Marinaen, hvor der er andre søsportsaktiviteter som sejlere, Stand Up Paddle (SUP), ungdomssejlere m.v. FHK har adgang til fællesfaciliteter på Marinaen som klubhus, omklædning, bad og toiletter. FHK vil selv komme til at eje de bygninger og faciliteter, der fremover skal huse FHK, hvor bygningerne skal placeres på ”lejet grund”.

Til dagligt foregår al roning i Kattegat – lige øst for Frederikshavn. Ro-området går fra Lyngså i syd, mod nord til Palmestranden, Strandby, Bratten og Aalbæk og til øerne Dejet, Kølpen og Hirsholmene i øst.

FHK har fået en aftale om, at vi kan låne Marinaens hal til midlertidig opbevaring af kajakker og andet grej indtil FHK er etableret med egne faciliteter.

FHK har allerede nu fået en del penge og dermed sponsorater til køb af udstyr m.v., så FHK kan tilbyde prøveture, kurser og diverse træning i forskellige kajakker – både for potentielle medlemmer og nuværende medlemmer. Vi har eksempelvist fået 68.000 kr. af Nordea-fonden til køb af klubkajakker, vi har fået en kajaktrailer af Nordjyske Bank, vi har fået nogle penge af DGI/DIF til vores eget bådhus til opbevaring af vore kajakker, vi har fået penge af TrygFonden til at købe yderligere sikkerhedsudstyr for og vi har fået hjælp til en ny flydeponton af Stiholt i Sæby.

FHK har modtaget 15.000 kr. fra DGI/DIF som støtte til bygning af eget bådhus, ligesom FHK har modtaget 10.000 kr. fra en lokal virksomhed i Frederikshavn og fået tilsagn om 200.000 kr. fra Lokale og Anlægsfonden i Danmark.

FHK er nu etableret, velfungerende og særdeles synlig i området på og omkring Marinaen, FHK er aktivt gået i gang med at tilbyde nye roere medlemskab samt nye potentielle kajakroere en uddannelse i roning. 

FHK stiler efter vækst og har allerede nu 46 medlemmer. Det er en vækst på 283% på 1½ år. Det er vi selv godt tilfredse med. Vi har afholdt 2 nye kajakkurser i foråret 2021. Ved udgangen af 2021 forventer vi således at være 50 medlemmer, ved udgangen af 2022 forventer vi at være 75 medlemmer, og generelt fremover forventer vi at få 25 nye medlemmer hvert år, svarende til afholdelse af 2 introduktionskurser med 12 medlemmer, hvilke alle bliver medlem af FHK.

Generelt oplever kajaksporten over hele landet fremgang i medlemstal, og det vil også være det, som Frederikshavn Havkajakklub aktivt vil arbejde for.

FHK har alene fokus på bredden og alle medlemmer skal være over 18 år. Den gennemsnitlige alder for FHKs medlemmer er 53 år. Sikkerheden omkring roning vil være i top i Frederikshavn Havkajakklub med bl.a. årligt tilbagevendende sikkerhedsprocedurer omkring selvredning og makkerredning, årligt førstehjælpskursus og hjertestarterkursus og førstehjælpsudstyr i alle klubkajakker.

Det skal være sjovt at være medlem af Frederikshavn Havkajakklub, og der skal være ”højt til loftet”. Noget af det, vi ”dyrker” i FHK, er kammeratskab, det sociale samvær, naturoplevelser, sikkerhed og gode roteknikker. Når vi har været til fællesroning er der altid tid til 3. halvleg, hvor det enten bliver til en kop kaffe eller en øl/vand. Når vi er på ture over flere dage, plejer 3. halvleg at starte med en øl eller en gin og tonic, inden vi sætter os sammen og spiser den mad, vi laver sammen.

Alle nye medlemmer skal føle sig særdeles velkomne i FHK, allerede fra første gang de møder nogen fra FHK. Der skal være en form for ”familie-følelse” over det. Allerede på det første kursus, vi afholdt i 2020 med nye potentielle medlemmer og kajakroere, har vi gentagne gange fået at vide, at vi har været utroligt gode til at tage imod disse mennesker, sådan at de dels har følt sig velkomne, dels følt sig sikre, når vi har været ude og ro.

Kilde: Redaktionen
Flere artikler