Hugormesæsonen er i gang: Pas på, at dit kæledyr ikke bliver bidt

Profilbillede
dato

Hvert år bliver mange kæledyr bidt af hugorme, og det kan have livsfarlige konsekvenser, hvis ikke mistanke om hugormebid bliver taget alvorligt, lyder det fra den landsdækkende dyrlægekoncern AniCura.

De lune måneder er over os, og det betyder masser af udendørsaktiviteter for både hund og kat. Det er også tiden, hvor kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på, om dyrene bliver bidt af en hugorm.

De giftige slanger er nemlig særligt aktive i perioden fra april til november, og det kan være livsfarligt, hvis en hund eller kat bliver bidt.

I langt de fleste tilfælde overlever dyrene, men i værste fald kan biddet være livstruende og kræve langvarig behandling.

Derfor anbefaler chefdyrlæge hos AniCura Danmark Sanne Ross at tage selv den mindste mistanke om bid alvorligt:

"Der er desværre mange, der ikke er klar over, hvor farligt det kan være, hvis dyret bliver bidt, men vi kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at tage det alvorligt og opsøge dyrlægen.
Dyrlægen kan give hunden eller katten understøttende behandling, som dæmper smerterne og sørger for, at dyret på bedst mulig vis kan udskille giften," fortæller Sanne Ross og uddyber, at en hund eller kat ved bid får sprøjtet omkring 30 mg gift i sig, hvorfor det særligt er de mindre dyr, der mærker symptomer ved hugormebid.

For at undgå hugormebid er det ifølge Sanne Ross en god idé at holde dyrene væk fra klitter og hede, hvor hugormene ofte opholder sig, og du kan derfor med fordel holde dig til stier og veje, hvor du har bedre overblik over underlaget.

Derudover kan det have en forebyggende effekt at trampe og larme ekstra meget på gåturen, da hugorme som regel vil søge væk fra larm og bevægelser i jorden.

Vær opmærksom på symptomer
Det er ikke altid, at dyreejere lægger mærke til, at hunden eller katten bliver bidt, men symptomer kan være voldsom hævelse, akut halthed, svimmelhed, træthed, choktilstand og udvikling af gulsot.

Derudover kan giften medføre skader på blodkar, blodtryksfald, hjerteproblemer og bevidsthedstab. Indtil kæledyret kommer til dyrlægen, er der flere ting, du selv kan gøre for at mindske omfanget af skaden:

"Hvis din hund eller kat bliver bidt, er det vigtigt at tage det med ro, da muskelaktivitet kan fremskynde spredningen af giften. Hvis du er til stede, når dyret bliver bidt, skal det helst bæres væk fra stedet – en stor hund bør så vidt muligt også helt undgå at gå. Det er derudover vigtigt, at der ikke bindes noget omkring biddet, da det kan få blodcirkulationen til at stoppe," forklarer Sanne Ross.

Oplever du, at din hund eller kat bliver bidt af en hugorm, eller får du mistanke om bid, kan du ringe 1819, som er et landsdækkende akutnummer til kæledyr.

Det er muligt at ringe 1819 på alle tider af døgnet, hvis dit kæledyr får akut brug for hjælp, og du vil blive stillet om til nærmeste døgnåbne dyrehospital.

Kilde: AniCura Danmark