Frederikshavns vartegn: Krudttårnet & Tordenskjold

Profilbillede
dato

Krudttårnet, der er Frederikshavns vartegn, blev bygget helt tilbage i 1690 og var det centrale bygningsværk i citadellet (fæstningen) Fladstrand, som var blevet bygget i 1653.

Udbygningen med Krudttårnet skete efter den Skånske Krig 1676-1679. Tårnet lå oprindeligt 270 m længere øst på, men blev i 1970'erne flyttet pga. værftsudvidelser.

Det 4.500 tons tunge tårn blev flyttet i ét stykke, afstivet med betonringe og ved hjælp af donkrafte blev det trukket og skubbet til sin nuværende placering, hvor det har stået siden 1975.

Under Store Nordiske Krig (1709-1720) var bygningen støttepunkt for den danske flåde.

Krudttårnet er nu et museum med krudt og kugler samt historien om Fladstrand og flådens historie. På øverste etage ses den særprægede tagkonstruktion foruden kanoner.

Hvert år afholdes Tordenskiolddage – Året er 1717 i og på hele arealet omkring Krudttårnet.

Af og til foregår der samtidig en borgerlig vielse i tårnet.

Tårnets flytning

For 46 år siden i Frederikshavn stod byens vartegn Krudttårnet i vejen for en udvidelse af værftet. Derfor gik man i gang med at flytte det 4.500 tons tunge krudttårn 270 meter.

I 1974 skulle man bygge en ny og større dok på værftet i Frederikshavn, og den skulle være dér, hvor Krudttårnet stod. Derfor blev løsningen at flytte Krudttårnet i sin helhed 270 meter til tårnets nuværende placering.

Det var et kæmpe projekt, og der var jo ikke nogen, der vidste noget som helst om, hvorvidt det ville komme til at gå godt. Det dér med at flytte et tårn, der vejer 4.500 tons i ét stykke, det var ikke prøvet før, og alle var spændte på, om det kunne lade sig gøre, fortæller arkivar ved Kystmuseet Bangsbo: Erik S. Christensen.

Det var den lokale virksomhed Trigon, der stod for flytningen af tårnet, der fra begyndelsen løb ind i vanskeligheder. Der løb pludselig vand ind i den nye dok, man var ved at bygge, og det truede med at underminere Krudttårnets fundament.

Tårnet satte sig, og man måtte begynde arbejdet forfra med at grave soklen. Først efter startvanskelighederne var løst, blev Krudtårnet skubbet og trukket 270 meter på teflonplader - med en hastighed på 20 centimeter i døgnet.

Hele flytningen tog et år.

I 1976 blev Krudttårnet genåbnet for offentligheden af den kongelige familie. Op til åbningen havde de haft så travlt, at de ikke havde nået at så græs og få gjort arealerne omkring Krudttårnet grønne.

Derfor såede man karse i jorden et par dage inden, så det hele så fint ud til det kongelige besøg.

Tordenskjold

Peter Jansen Wessel (1690-1720) var en søhelt i den dansk-norske-flåde. Han blev i 1716 adlet Tordenskiold, og han var som 15-årig skibsdreng på rejse på trekantsruten (nuværende Guinea, Vestindien og Danmark.

Han blev optaget på Sø akademiet i 1709 og fik i 1712 kommando over den nybyggede Fregat Løvendals Galej på 20 små kanoner. Med den erobrede han snart efter et svensk kaperfartøj (Fartøj, som kapere benytter i deres beskæftigelse).

I 1916 vandt han en opsigtsvækkende sejr ved Dynekilden, hvor en svensk forsyningsflåde blev ødelagt. Det var stærkt medvirkende til, at Karl XII måtte opgive sit forsøg på at erobre Norge.

Wessel blev øverstkommanderende for Kattegat-eskadren, og i 1719 erobrede han Marstrand og ødelagde kort efter resten af den svenske flåde i Göteborg. Herefter blev han udnævnt til viceadmiral, men det var afslutningen på krigen og Tordenskiolds bedrifter.

Under Store Nordiske krig (1700-20), benyttede Tordenskjold Fladstrand som udgangspunkt for sine angreb på svenskerne, og under Englandskrigen (1807-14) var fæstningen fuldt bemandet, men for det meste kørte de militære installationer dog på vågeblus.

Byen tog ham til sig, og siden er den historiske Peter Tordenskjold blevet en del af byens identitet med statuen af ham i Havnegade, og Tordenskjoldsgarden sammen med Krudttårnet, Nordre Skanse og Fiskerklyngen samt fejring af søhelten med ”Tordenskioldsdage” hver andet år i søfartsbyen Frederikshavn med mange nationale og internationale aktører og tilskuere.


Kilde: Birgitte Meyer