Den vilde natur rykker ind i gågaden

Profilbillede
dato

Efter genåbningen er der igen kommet liv i Frederikshavns nye samlingsgade. Nu får gæster og beboere også vilde grønne oplevelser i gågaden, hvor æbletræer, enggræs og insektvenlige planter er rykket ind i 20 store plantekasser 

Der er sat turbo på udbredelsen af mere vild natur til gavn for biodiversiteten i hele Frederikshavn Kommune. ’Vilde grønne oplevelser i gågaden’ er et af de seneste skud på stammen. Æbletræer, enggræsmåtter og insektvenlige planter fordelt i 20 store blomsterkasser i ’hyttefad’-design rykker ind i Frederikshavns nye samlingsgade for at give de mange, der færdes i gågaden en grøn oplevelse, og for at give planter og insekter bedre livsbetingelser:

"Man kan kun være stolt over de unge, der har lavet plantekasserne, som giver gågaden et grønt look. Disse plantekasser vil være med til at vise biodiversitet i øjenhøjde og skabe miljø og liv i midtbyen, så borgerne har lyst til at tage en tur i den flotte gågade – helt i tråd med det, vi har besluttet i Teknisk Udvalg", udtaler Karsten Thomsen, formand for Teknisk Udvalg i Frederikshavn Kommune. 

Samarbejde på tværs

Idéen til ’Grønne oplevelser i gågaden’ er opstået i en dialog mellem Park og Vej, Frederikshavn Kommune samt handels- og virksomhedsforeningen FREDERIK om at skabe flere grønne oplevelser i bymidten:

"Vi er som byens handels- og virksomhedsforening bindeled og koordinator mellem mange aktører -herunder egne events, byens begivenheder, foreningsliv, erhvervsdrivende gennem vores primære opgaver, som er aktiviteter og markedsføring. Videreudviklingen af bymidten i denne konstellation er en helt ny samarbejdsmodel, som vi sætter stor pris på, således handelsbyen byder på ”grønnere” og hyggeligere oplevelser i byrummet", udtaler Niels Bro, bestyrelsesformand, FREDERIK.

Projektet er realiseret i samarbejde mellem FREDERIK, Frederikshavn Kommune og Sparekassen Vendsyssel, der har finansieret halvdelen af projektet. Teknisk Udvalgs Biodiversitetspulje har finansieret den anden halvdel.

Foto: Unge fra Værkstedet Knivholtvej

Praktikanter bag plantekasser

De store plantekasser er fremstillet på Værkstedet Knivholtvej, som er et tilbud under Projekt og Værksted Gl. Skagensvej for aktivitetsparate unge, der har forskellige udfordringer. Praktikanterne Line, Mai og Camilla, der er i gang med STU-forløb, har gennem et par måneder savet, malet og skruet de mange plantekasser sammen og glæder sig nu over det færdige resultat:

"Det har været fedt at være med til at lave noget, som vi kan vise vores venner og familie. Det føles som en sejr at kunne sige: ”Det har jeg været med til at lave”, lyder det samstemmende fra de tre praktikanter, der betegner deres samarbejde som en stor succes."

To af eleverne har fået tilført nye færdigheder i tømrerfaget, som de har snust til på produktionsskolen. 

"For mig er det lettest at lære ting i praksis. Matematik giver mening, når man skal måle brædder og beregne, hvor meget træ, der skal bruges til 20 plantekasser. Jeg har lært meget mere om håndværket og tømrerfaget ved at arbejde på værkstedet, end jeg ville gøre ved at læse om det på en hjemmeside," konstaterer Mai, der overvejer en tømreruddannelse, når hun afsluttet STU.

’Vilde grønne oplevelser i gågaden’ er ét af en række tiltag, der skal fremme biodiversiteten i Frederikshavn Kommune. 

Kilde: Redaktionen